• FUNsy

Peștera Șugău - Munții Giurgeului cu biciclete electrice

Actualizată în: 16 iul. 2020


Peștera Șugău este situată în Munții Giurgeului, în apropierea vârfului Piatră Singuratică, pe versantul sudic al Muntelui Sipos (1568 m), ideal pentru activități montane. Lungimea actuală, cartata a peșterii este puțin peste 1 km, fiind cea mai semnificativă peștera din Grupa Moldo-Transilvană al Carpaților Orientali.

Traseul nostru începe din stațiunea Izvorul Mureșului, loc unde am și fost cazați. Aici gășiți gazde primitoare și condiții foarte bune pentru petrecerea unei vacanțe atat vara cât și iarna. Noi am stat la Pensiunea Moldovan; am avut la dispozitie un ciubăr cu apa calda, care face toți banii, cât și o saună. Lăsăm deoparte introducerea și trecem la traseul pe care l-am studiat înainte să ajungem. Apropo, în stațiunea Izvorul Mureșului poți să desfășori diverse activități montane, există o pârtie de schi și snowboard si un centru de inchirieri biciclete electrice.


Obiectivul : Peștera Șugău, traseu cu biciclete electrice, aproximativ 40 km cu o diferența de nivel pozitivă de 1000 m. Traseu de dificultate medie.


Mai jos un video din excursia noastra:

Startul turei se da din centrul stațiunii, de la Complexul Sportiv Național Izvorul Mureșului și trece prin zona Tincani către Boteni, pe drumuri de piatră. Din comuna Boteni începem să urcăm printr-o pădure de fag de o frumusețe deosebită. Aici facem și primul popas la un izvor de apă unde este amenajată și o troacă unde se pot adapa animalele. Ne tragem sufletul și facem o mică ședința foto.

Nu avem timp de pierdut așa că ne continuăm traseul și descoperim locuri din ce în ce mai frumoase. Cu cât intri mai tare în inima pădurii descoperi sălbăticia locului și frumusețile sale. Am ajuns într-un loc foarte interesant, dar care ne-a și dat câțiva fiori pe șirea spinării, un observator de vânătoare, cu hrănitori și tot tacâmul. E timpul de o poză scurtă, nu prea îți vine să caști ochii în stânga și dreapta. Apropo, în zona este este cel mai mare orfelinat de urși, mai pe românește, omul este minoritar în pădurile astea.

Drumul devine ceva mai greu și începem urcarea, bicicletele se comportă excelent, așa că distracția noastră continuă. Parcurgem câțiva km prin pădurea de fag după care, treptat, intrăm în pădurea de brazi, care are o vechime de aproximativ 80 ani. După câteva sute de metri, o poiana. Dar ce poiana, ulterior am aflat că are și un nume, Grădina Muștii, un spectacol de culoare și viață.


Ajunși în vârf începem coborârea către Heveder - Voslobeni pe poteci foarte interesante. La tot pasul ai ce să privești. Mai facem o pauza, mai facem o poza și continuam spre peștera Șugău. Ajunși în Heveder - ieșirea din Voslobeni către peșteră, intram pe un drum forestier pe care mergem câțiva km. Pe stanga și pe dreapta sunt tot felul de căsuțe de vacantă, semn că lumea caută liniștea zonei. Ajungem la refugiul din zona peșterii unde ne odihnim puțin, ne hidratam și chiar mâncam ceva. Peștera este închisă, așa că nu avem ce vizita și ne continuam drumul către Izvorul Muresului, dar pe alt traseu. Pe vremuri, drumul forestier care trece pe laga peșteră, făcea legătura cu orașul Bălan, în vârf de munte fiind și o cabană de vânătoare. Pornim la drum preț de câțiva km după care intrăm pe un fir de apă care ne duce către Izvorul Muresului. Drumul este puțin cam greu și ne pune la încercare.

Nu ne dăm bătuți și ne continuăm aventura, știm că în vârf ne așteaptă niste priveliști minunate. Așa a și fost!

Deja suntem foarte aproape de izvorul natural al Muresului, dar acest obiectiv îl bifam în ziua următoare pe un alt traseu. Ajunși în vârf, savurăm frumusețile ce ne înconjoară și începem o coborâre de câțiva km buni pe poteci și drumuri forestiere până la destinația finala, Izvorul Muresului.


Concluzii: un loc frumos în care merită să iți faci concediul, nu este aglomerat, oamenii sunt primitori, iar peisajele sunt de vis. Prețurile sunt de bun simț, iar condițiile excelente. De mâncare nici nu mai vorbim, influențele secuiești se simt în gust. Iarna este amenajata și o pârtie de schi pentru cei ce practică sporturile de iarna.


#izvorumuresului

130 afișări0 comentarii